jueves, 23 de octubre de 2008

LLEI DE PRESIDÈNCIA


En parlarm més endavant de les conseqüències protocol·àries.


El ple del Parlament d’ahir i avui té previst aprovar la Llei de la Presidència de la Generalitat i el Govern, que acompleix una de les previsions de l'Estatut i que té per finalitat reunir en una sola normativa la regulació referent al president de la Generalitat i el Govern. Aquesta llei dilueix les funcions de la vicepresidència de la Generalitat, que ocupa Josep Lluís Carod Rovira, ja que les competències de la vicepresidència són atribuïdes com "funcions delegades".

En concret, el paràgraf quart de l'article 15 del projecte afirma que "el president o presidenta de la Generalitat pot delegar en el vicepresident o vicepresidenta el desenvolupament de les directrius generals de l'acció de govern, i també enterament o en part les atribucions a les quals fan referència les lletres j, k, l i m de l'article 12.1, i pot recuperar en qualsevol moment les funcions delegades".

Les atribucions a què es refereix de l'article 12.1, són:

- "Impulsar i coordinar l'activitat dels departaments per a l'aplicació de les directrius generals de l'acció de govern i establir, sempre que calgui, estratègies de planificació i d'acció conjunta".

- "Encomanar un conseller o consellera que s'encarregui del despatx ordinari dels assumptes i funcions pertocants a un altre conseller o consellera en cas d'absència, malaltia o impediment o en cas de vacança del càrrec".

- "Encomanar un conseller o consellera que s'encarregui del despatx i funcions pertocants a un altre conseller o consellera en un supòsit d'abstenció o recusació".

- "Rebre informació sobre els projectes de decret elaborats pels departaments abans que siguin sotmesos a l'aprovació del govern".

D'altra banda, estableix que el president té la més alta representació de la Generalitat i la representació ordinària de l'Estat a Catalunya i que dirigeix i coordina l'acció del Govern. La iniciativa regula l'elecció, el nomenament, la presa de possessió, la suplència i el cessament del president, i també totes les seves atribucions i responsabilitats. Pel que fa a l'executiu, el projecte manté la possibilitat de nomenar un conseller primer i regula per primera vegada la figura del vicepresident, que només pot existir si el Govern no té conseller primer. A més, la disposició addicional segona defineix i regula la figura del cap de l'oposició, condició que tindrà el president del grup parlamentari de l'oposició amb més escons, i en cas d'empat el que hagi obtingut més vots a les eleccions.

No hay comentarios: